Udnyttelse af viden om natur, miljø og arealforvaltning

Udnyttelse af viden om natur, miljø og arealforvaltning
Projektansvarlig
Videnspredning for projektet
Artikel: "Udvintring kan give kvælstofudfordring."

Artikel i EffektivtLandbrug den 30. marts 2013.

Artikel: "Spinkel mulighed for ekstra N-kvote ved omsåning."

Artikel i LandbrugsAvisen den 5. april 2013.

Gødning købt til randzoner kan give KO-træk

Artikel: EffektivtLandbrug den 16. november 2013.

Klubnetværk for deltidslandmænd

Artikel i Jysk Landbrugsrådgivnings medlemsblad Grobund 01/2014

Formålet med projektet er at demonstrere og formidle ny viden om samspil mellem natur, miljø og produkti-on for såvel konventionelle som økologiske landbrug. Endvidere er formålet at styrke landbrugs- og fødevareerhvervets indsats, således at der findes hensigtsmæssige løsninger til sikring af biodiversitet, natur og miljø i et samspil med en rentabel landbrugsproduktion. Desuden er formålet at demonstrere nye måder at forvalte udviklingen i landbruget i et privat-offentligt partnerskab. 

I projektet sikres det, at landmanden har lettilgængelig viden om sammenhængene mellem de krav, der fin-des inden for miljø, natur og arealforvaltning og de tilhørende regler og reguleringer, der skal indgå i de daglige og i de mere langsigtede beslutninger på såvel økologiske som konventionelle landbrugsbedrifter. Endvidere vil der blive arbejdet med at sikre en faglig optimal rådgivning af forhold i relation til miljø- og arealrelaterede krav og muligheder, som blandt andet kommer i forbindelse med implementeringen af Vand- og Naturplanerne, biodiversitetsmål samt Grøn Vækst, arealforvaltning, mark- og gødningsplanlægning, husdyrindberetning, enkeltbetalingsordningen og miljøordningerne. Desuden vil der i samarbejde med de ansvarlige myndigheder blive foreslået nye måder til forvaltning af udviklingen af landbruget i et privat-offentligt partnerskab, så landskab, natur og miljø integreres i planlægningen på både bedrifts- og kommuneniveau, hvilket vil understøtte landbrugets udviklingsmuligheder.

Effekten af projektet vil være, at den enkelte landmand får adgang til ny viden om de regelsæt, der påvirker landbrugsproduktionen, således at konsekvenser og muligheder kan inddrages i den daglige driftsledelse. Endvidere vil landmændene få forslag til mulige løsninger på de forskellige natur- og miljømæssige problemstillinger, hvilket vil medvirke til at skabe bedre overblik over udviklingsmulighederne på den enkelte bedrift.

Videncentret deltager i Naturstyrelsens Vandløbsforum
Forums opgave er at forbedre det faglige grundlag for den politiske stillingtagen til vandløbsindsatsen i den næste planperiode.
Videncentret deltager i Arbejdsgruppe 1 og Arbejdsgruppe 3.

Græs- og naturarealer i Fællesskema 2013

Det vejledende hjælpeskema, som sidste år blev udarbejdet i samarbejde med lokale konsulenter, er nu opdateret.

Fællesskema og forbehold overfor randzoner

NaturErhvervstyrelsen oplyser, at kommentarer eller forbehold i kommentarfeltet i Fællesskemaet medfører, at skemaet automatisk går videre til manuel sagsbehandling.

Ansøgningsrunden for Natura 2000-områder er åbnet

Der er nu åbnet for at søge tilskud til projekter om rydning af tilgroede arealer, forberedelse til afgrænsning og etablering af naturlige vandstandsforhold inden for særligt udpegede Natura 2000-arealer.

Præsentation: Erfaringer vedr. involvering og vandråd

Møde i NST den 25. januar 2013.

Ny opgørelse af dyretryk

Den nye opgørelse er nu offentliggjort på statsforvaltningens hjemmeside. Derudover kan du i en vedhæftet tabel se en oversigt over, hvor husdyrtrykket er stigende og faldende.

Kompensation for randzoner er nu godkendt af EU

EU-kommissionen har nu godkendt kompensationsordningen for randzoner. Kompensationen kan dog først udbetales, når der foreligger godkendte vandplaner. Derfor kan udbetaling med tilbagevirkende kraft blive aktuelt.

Ny vejledning til anmeldelsesordningen efter naturbeskyttelsesloven

Naturstyrelsen har den 5. marts 2013 udgivet den endelige vejledning til anmeldelsesordningen i Natura 2000-områderne.

Nyt udpegningsgrundlag for habitat- og fuglebeskyttelsesområderne

Udpegningsgrundlaget for habitat- og fuglebeskyttelsesområderne justeres med jævne mellemrum. Den seneste opdatering er sket i 2012 med virkning fra 2013. Det nye udpegningsgrundlag kan have betydning for bl.a. husdyrgodkendelser.

Den nyeste kortlægning af habitatnatur er endnu ikke på Miljøportalen

Naturstyrelsen offentliggør derfor et opdateret kortgrundlag over kortlagte forekomster af habitatnaturtyper på styrelsens eget GIS.

Opdaterede Vejledninger om Enkeltbetaling og Fællesskema 2013

I EB-vejledningen er GLM-reglerne præciseret herunder muligheden for at få Enkeltbetaling til visse fortidsminder samt andre præciseringer. I Fællesskema vejledningen er afsnittet med oprettelse af nye ansøgere tilrettet.

I ekstraordinære tilfælde er det muligt at få dispensation til ekstra kvælstofkvote ved omsåning.

NaturErhvervstyrelsen har meddelt, at det ved omsåning kun er i ekstraordinære tilfælde, hvor jordbrugeren uforvarende har overgødsket, der kan gives dispensation til ekstra kvælstofkvote.

NaturErhvervstyrelsen udsender servicemeddelelse omkring manglende indsendelse af gødningsregnskabet 2011/2012

Påmindelsen/servicemeddelelsen vil blive sendt til de landmænd, inkl. konsulenter, hvor der endnu ikke er indberettet et gødningsregnskab og evt. husdyrindberetning. Ca. 8.100 landmænd mangler at indberette i forhold til sidste år.

Udviklingen i arealet med permanent græs fra 2003 til 2012

Det samlede areal med permanent græs er steget fra 2011 til 2012. Arealet i 2012 ligger en anelse over referenceandelen.

Det videre arbejde i den biogeografiske proces

VFL-indspil til styregruppens planlægning af det videre arbejde i den biogeografiske process.

LandbrugsWizard til klimatilpasning

Naturstyrelsen har på Klimatilpasning.dk offentliggjort en LandbrugsWizard, der giver landmanden en interaktiv guide til sikring af landbruget, hvis der kommer mere ekstremt vejr på grund af klimaforandringer.

Flere etårige miljøstøtteordninger lukker i 2014

NaturErhvervstyrelsen har udmeldt, at det i 2014 bliver muligt at søge miljøstøtte til ”Ekstensivt Landbrug” og ”Pleje af EB-støtteberettigede græsarealer”. De fire øvrige etårige miljøstøtteordninger udgår.

Frister og ændringer til Fællesskemaet 2013 og skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2013

Indtil 31. maj 2013 kan marker opskrives, nedskrives, tilføjes og fjernes fra ansøgningen om Enkeltbetaling.

Ansøgning om 2,3 DE-undtagelsen

NaturErhvervstyrelsen har meddelt, at fristen for indberetning i Tast selv-service er forlænget til 31. august 2013.

NaturErhvervstyrelsen: 38.000 ha randzoner i Fællesskema 2013

NaturErhvervstyrelsen har opgjort arealet med randzoner indsendt via Fællesskemaet 2013. Læs nyhed med nærmere beskrivelse af NaturErhvervstyrelsens opgørelse og analyse.

Vilkår om ekstra efterafgrøder i miljøgodkendelser

Det er afklaret ved Miljøstyrelsen, at vilkår om ekstra efterafgrøder fortsat skal overholdes i det førstkommende efterår, efter en miljøgodkendelse begynder at blive udnyttet.

Ny bekendtgørelse om miljøtilsyn træder i kraft den 23. maj 2013

Med bekendtgørelsen indføres krav om en miljøtilsynsplan og klare retningslinjer for fast-læggelse af tilsynsfrekvenser for både virksomheder og husdyrbrug.

Randzonekompensation i 2013

NaturErhvervstyrelsen har meddelt, at der i efteråret 2013 bliver en ekstra ansøgningsrunde til ansøgning om randzonekompensation, da kompensationen i 2013 skal udbetales via en statslig støtteordning (de minimis).

Kort vejledning til at finde besigtigelsesnotater og feltskemaer fra naturdata

I forbindelse med udgivelsen af den nye miljøportal er opdateringen af kortlaget på Naturdata ophørt. Det er derfor ikke længere muligt at foretage søgning via kort på naturdata, men du kan i stedet søge via miljøportalen.

Husk dokumentationskravet ved etablering af flerårige energiafgrøder

Hvis der er søgt miljøstøtte til etablering af flerårige energiafgrøder, er det vigtigt at indsende dokumentation for opfyldelse af mindstekravet for plantetal og plantearten til NaturErhvervstyrelsen senest 16. juli 2013.

Møde med Naturstyrelsen vedr. projekt FODS8.1 (Let adgang til Miljødata)

Den 14. maj 2013.

Præsentation FODS 8.1

Møde den 14. maj 2015.

Reform af EU's landbrugspolitik

Se notat fra Landbrug & Fødevarer, der kort gennemgår hovedpunkterne i EU's landbrugsreform, efter det politiske forlig i Bruxelles den 26. juni 2013. Herunder beskrivelse af udjævning af støtten, krav til grøn komponent og definition af aktiv landbruger.

Ændret mindsteudgift til indsatsområde 5 i miljøteknologiordningen

For indsatsområde 5 i miljøteknologiordningen er mindstebeløbet for de samlede tilskudsberettigede udgifter nedsat fra 800.000 kr. til 500.000 kr.

Tilmeld din virksomhed til Register for Gødningsregnskab

Hvis din virksomhed ikke er tilmeldt Register for Gødningsregnskab, skal den registreres i NaturErhvervstyrelsens Register for Gødningsregnskab inden den 31. juli 2013 for planperioden 2012/13.

Indberetning af videresalg af kvælstofholdige gødninger

Vær opmærksom på at NaturErhvervstyrelsen afmelder en gødningsleverandør fra det elektroniske indberetningssystem, hvis ikke leverandøren har indberettet inden fristen den 1. september 2013.

Ændringer i loven om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække

Ændringerne omhandler bl.a. automatisk nedsættelse af N-kvoten ved manglende etablering af pligtige efterafgrøder og fastsættelse af regler om indberetning af efterafgrøder i et særskilt skema i Tast-selv.

Reglerne for produktionsmæssig sammenhæng og harmoni

Det er muligt for en virksomhed med kvæg, får eller geder at indgå i produktionsmæssig sammenhæng med en ikke-kvægbruger, som herved kan få mulighed for at udbringe samme antal DE/ha som kvægbruget.

Regler for pligtige mellem- og efterafgrøder i efteråret 2013

Regelinfo tilrettet i forhold til angivelse af omregningsfaktorer, herunder tilrettet ”Aftale om overførsel af opsparede efterafgrøder for planperioden 2013/2014”. Derudover er der sket en generel tilretning af datoer.

Fristen for indberetning af efterafgrøder og alternativer er ændret til den 2. september 2013

Fristen den 31. august falder på en lørdag og ændres derfor til den 2. september 2013.

Efterafgrødearealet kan ændres i nedadgående retning

I Tast selv vil det være muligt at ændre det indberettede areal med efterafgrøder i nedadgående retning efter fristen den 2. september 2013, og indtil der anmeldes kontrol på arealet, eller indtil systemet lukkes i løbet af november.

Den direkte støtte reduceres med 2,45 procent i 2013

EU har nu vedtaget, at den direkte støtte skal reduceres med 2,45 procent i 2013 på baggrund af financiel disciplin, hvor det tidligere har været meldt ud, at støtten skulle reduceres med 4 procent.

Ansøgning om de minimis-støtte til randzoner

Nyhed fra NaturErhvervstyrelsen omkring de minimis støtteordningen. Ansøgningsperioden løber fra 16. september til 22. oktober 2013. Støtten kan søges af de ansøgere der har indsendt ansøgning om randzonekompensation i Fællesskemaet 2013.

Mulighed for Enkeltbetaling trods manglende overholdelse af plantedækkekravene

Husk muligheden for at opretholde Enkeltbetaling til arealer med visse miljøtilsagn eller projekter, der er led i gennemførelse af Vandramme-, Habitat- eller Fuglebeskyttelsesdirektivet.

Fire etårige miljøordninger forsætter i 2014

To etårige miljøordninger under artikel 68 lukker i 2014. Der er tale om ordningerne "Etablering af økologiske frugttræer og bærbuske" og "Afgrødevariation".

Ny bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug træder i kraft den 15. oktober 2013

Der er primært tale om en sammenskrivning med de 7 ændringer, der er foretaget siden 2009, men der er også enkelte nye ændringer, blandt andet en ny anmeldeordning angående løsdrift i farestalde.

Fristen for ansøgning af støtte til randzoner er udsat til og med den 29. oktober

På grund af problemerne med NemID har NaturErhvervstyrelsen udsat ansøgningsfristen for at søge "de minimis-støtte" til randzoner fra den 22. oktober til og med den 29. oktober 2013.

Regler for omlægning af fodergræs

Regler for hvornår fodergræsmarker må pløjes eller på anden måde omlægges. Fodergræsmarker må generelt ikke omlægges om efteråret. De må dog omlægges frem til 15. august, hvis de omlægges til fodergræs igen.

Udbringningsperioden for flydende husdyrgødning forlænges ikke i 2013

Frist til fodergræs og raps er således 1. oktober. Sørg for at sikre dig imod, at der ikke bliver problemer med opbevaringskapaciteten frem til foråret.

Ændring af kompensationskort til randzoner

Fristen for indsendelse af ændringsforslag er forlænget fra den 6. december til den 16. december 2013.

Brugergruppen for Deltidslandmænd

Materiale fra Brugergruppemødet 12/4 2013

Brugergruppen for Deltidslandmænd

Materiale fra Brugergruppemødet 21/8 2013

Ny bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug træder i kraft den 15. november 2013

På grund af en forglemmelse i den tilsvarende bekendtgørelse fra 15. oktober 2013 erstattes den nu af en ny.

Tilretning af kompensationskort 2014 til randzoner

Læs om hvilke rettelser der er vigtige eller knap så vigtige at få indsendt senest 16. december 2013 til NaturErhvervstyrelsen.

Manglende randzoner og krydsoverensstemmelse

Der er ikke et særskilt krydsoverensstemmelseskrav for randzoner. Hvis myndigheden mener, der skal være randzone, og denne ikke er udlagt, vil konsekvensen være en bøde, men ikke nedsættelse af støtten.

Politianmeldelser i randzonesager

Hvis man ikke reagerer på et bødeforlæg, kan retten afgøre sagen uden et retsmøde. En dom, afsagt på den måde, kan ikke ankes og derfor er det vigtigt at forholde sig aktivt, hvis man får et bødeforlæg.

NaturErhvervstyrelsen holder tre seminarer om Enkeltbetaling 2014

Bliv informeret om Fællesskema 2014, miljøstøtteordninger, landbrugsreformen og de nye grønne krav, ny arealregulering og projektstøtteordninger. Der er afsat god tid til spørgsmål og dialog.

Frister for Fælleskema 2014 i høring

NaturErhvervstyrelsen har sendt ændringsbekendtgørelse i høring frem til den 10. januar 2014. Fristen for ansøgning om Enkeltbetaling og øvrige ordninger i Fællesskemaet 2014 rykkes frem til den 16. april 2014 og ændringsfristen til den 15. maj 2014.

Økonomi i naturpleje

Før man går i gang med naturpleje, er der flere aspekter i forhold til økonomien, som man bør tage i betragtning.


Brugergruppen for Deltidslandmænd

Materiale fra Brugergruppemødet 5/12 2013

Deltidsudvalgsmøde den 24. oktober 2013

Møde om markedsanalysers effekt og udbredelse til øvrige DLBR-virksomheder

Artikelserie om deltidslandbrug

Artikelserie skrevet af journaliststuderende hos SDU

Landdistrikternes Dag 24. oktober 2013

Mødedeltagelse i Landdistrikternes Dag, Christiansborg

Klubnetværk til deltidslandmænd

Udvikling af klubnetværkskoncept til deltidslandmænd i samarbejde med to DLBR-virksomheder

Opdatering af hjemmesiden ’Rådgivning af deltidslandmænd’

Opdatering til ny LandbrugsInfo-skabelon og ajourføring af materiale på siden

Årsmøde for Danske Deltidslandmænd 26. oktober 2013

PowerPoint præsentation og bilag fra deltagelse i årsmødet

Kommuneplanens konsekvenser for husdyrgodkendelser

Denne artikel omhandler kommuneplanens betydning for husdyrgodkendelser med beskrivelse af to konkrete klagenævnsafgørelser og giver forslag til, hvordan landbrugsrådgivningen kan styrkes for at håndtere denne type sager.

Biodiversitet – en målrettet indsats

Der er opstillet politiske mål for biodiversitet, og ordet bliver brugt i flæng, men hvad betyder det?

Jordbrugsanalyser, kommuneplanlægning og Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger

Der er behov for en udvikling af jordbrugsanalyserne, så data og analyser kan omsættes til et strategisk planlægningsværktøj, således at jordbrugsanalyserne bedre kan indgå i den samlede forvaltning af det åbne land.

Afsluttende rapport

Rapport: "Vurdering af drænfunktionen ved dykket udløb versus frit udløb."

Rapporten indeholder en vurdering af risiko for aflejring og sedimentation i drænrør ved dykket og frit udløb på drænrørene.